úterý 30. června 2009

Homosexuálové, děti a Jan Kraus

Téma registrování partneři a jejich případná adopce mě doposud nechávali klidným. Nikdy jsem neměl na toto téma vyhraněný názor, ale v poslední době jsem se přiklonil spíše na stranu „registrovaných“. V současnosti tak razím názor, že v těchto případech by měl situaci a vliv případné adopce na dítě posoudit odborník a podle jeho rozhodnutí by se mělo postupovat. Chápu, že slovo odborník v této souvislosti může někomu znít směšně. Navíc v kombinaci s naším státním aparátem si nejsem jist, jestli vůbec taková osoba existuje, ale nic to nemnění na mém pohledu na věc. Takže ať se klidně homosexuálové o adopci hlásí.

Na druhou stranu souhlasím s názorem, že naše xenofobní česká společnost na to není připravena. Pokud se do toho však nevrhneme, asi nikdy ani připravená nebude.

A jak to souvisí s Janem Krausem?
V poslední době jsem se několikrát zaposlouchal na stanici Frekvence 1 do pořadu „Co vy na to, pane Kraus?“. Jde o rychlý přehled týdenních zpráv s komentářem moderátora Jana Krause. Místy trochu štiplaví humor pana Krause mě v poslední době přirostl k srdci, i když na některé věci mám diametrálně odlišný pohled. Musím však uznat, že díky tomuto pořadu jsem si na tohoto moderátora poopravil svůj názor. Některé jeho glosy k aktuálnímu dění jsou opravdu k zamyšlení a v oboru svobody a demokracie bychom se mohly od tohoto člověka lecčemu přiučit.

A tady se vracím k původní myšlence. Téma „Adopce dětí registrovanými partnery“ se dostalo na přetřes i v právě zmiňovaném pořadu „Co vy na to, pane Kraus?“ dne 26.6.2009. Jan Kraus zde velmi dobře vystihl situaci a jeho slova mě připadala tak jednoduchá a srozumitelná, že by to mohl pochopit skoro každý. Já to pochopil, a pokud sem měl doposud ještě nějaké vnitřní zábrany k tomuto tématu, v současnosti už nemám. Myslím, že takhle by se to dalo vyložit i tomu největšímu odpůrci a pokud to nepochopí, pak je chyba evidentně někde jinde.

Pokud vás tedy zajímá odpověď Jana Krause na toto téma, přesuňte se na zhruba 24 minutu v tomto pořadu a poslouchejte.

Všem co Jana Krause neumí zařadit, doporučuji tento pořad trochu důkladněji prozkoumat. Mám takový dojem, že tady najdete daleko víc jeho osobních názorů než kdekoli jinde.

neděle 28. června 2009

Bossové nemají rádi Facebook ani Twitter.

Podle následujících zdrojů (reuters , pctuning ) nemají přední představitelé Amerických firem přílišný zájem o sociální sítě. Ze 100 ředitelů měli jen dva svůj Twitter účet a pouze 29 jich mělo Facebook stránku. Bohužel ani jeden z nich neměl osobní blog.

O čem to svědčí?

Samozřejmě každý si to vysvětlí po svém. Někdo v tom bude cítit jistou odtrženost top-managementu od průměrných lidí. Někteří za tím uvidí skryté mezery ve funkcionalitě sociálních sítí.

Já osobně za tím vidím jistý nadhled a starost o svůj čas. Proč sedět u Twitteru/Facebooku, když mohou jít hrát golf. Proč trávit hodiny klikáním na fotografie svých virtuálních přátel, když můžete zajet za svými skutečnými přáteli ve svém novém Ferrari. A pokud chcete vidět něco zajímavého, není třeba zkoušet Google Maps, ale stačí se proletět svým novým tryskáčem. Vždyť budeme do pěti, doma v doupěti. Tenhle časově náročný červ prostě není pro lidi, co "znají" cenu svého času.

A my ostatní co nemáme Ferrari, tryskáč ani nehrajeme golf, můžeme jít klidně zkontrolovat svoje Facebooky.

sobota 27. června 2009

Smrt, co z ní ještě vymáčkneme?

Smrt známého zpěváka přitáhla nevídanou internetovou činnost celé internetové komunity. Server Yahoo! Přišel se zprávou, že po Jacksonově smrti bylo na její úvodní stránce pětkrát vyšší návštěvnost než obvykle. Článek o převozu Jacksona do nemocnice byl zobrazen během první deseti minut 800.000krát.

Ať se nám to líbí nebo ne v naší společnosti je smrt bohužel stále ten nejlepší reklamní artikl. Smrt hvězdy je jako super magnet na zákazníky. Ve spojení s internetem a s technikou tohle všechno dostává další, mnohem morbidnější nádech.

Smrt jako zátěžový test hardware.

I takto se dá dnes pohlížet na smrt. Budou se snad servery stavět podle toho kolik lidí přišlo po smrti Michaela Jacsona na vaše stránky? Zvrácené a morbidní!

Michael Jackson

Letošní léto zpěváckým legendám nesvědčí. Hned po smrti našeho lokálního hrdiny Valdemara Matušky se světem šíří jako lavina další nepříjemná zpráva. Zemřela legenda světového popu Michael Jackson.

Pro mne zemřel král popu. Nebyl jediný, ale byl jedinečný.

Ať si budou psát o tomto člověku cokoli, ať nezapomenou, že tenhle člověk byl, je také ztělesněním amerického snu. Z nuly pohádkovým králem. Mladík, který měl rád muziku, se stal hvězdou na předních místech světových hitparád. A to ne jen jednou, nebo dvakrát, ale hned několikrát za sebou po několik let. V jistou dobu byl pro mě idolem. I dnes si pamatuji texty některých jeho písniček. A kdo by neznal jeho moon walk. Prostě skvělí zpěvák, tanečník a choreograf.

A tak zbývá snad už jen dodat : "šťastnou cestu Majkle".

středa 24. června 2009

Mravenci útočí

O chlapci, který byl zasažen meteoritem, a vlastně se mu vůbec nic nestalo, jste samozřejmě už slyšeli i v televizi. Ale víte, kdo tyto meteority na zem poslal? Podle následujícího krátkého článku by se mohl jeden i domnívat, že je poslali nějací mravenci. Bylo to však již před dlouhými lety. Možná jen chtěli osídlit další planetu a zasít semínko života někde daleko od mravenčí planety.

Už mě napadá jen fráze z jednoho nejmenovaného scifi filmu: Mrtvej brouk, dobrej brouk. ;-)

Pokud máte pocit, že tyto útoky jsou jen výjimečné, zkuste se podívat ještě sem.

úterý 23. června 2009

Internet není kompletní

Tak tohle tvrdí jeden z otců internetu Vint Cerf. Jeden ze spoluautorů protokolu TCP/IP a současný viceprezident a hlasatel firmy Google poukazuje na největší nedostatky současného internetu. Za hlavní problém pak považuje především nedostatek autorizace.

Pokud Cerf tohle tvrdí veřejně, dá se předpokládat, že Google už na tom pracuje. Možná že internet tak jak jsme ho doposud znali, už pomalu končí.

Zdroj: computerworld.cz

pondělí 22. června 2009

Jsem miliontý český uživatel Facebooku

Podle zprávy ze serveru Emag.cz je v současné době v sociální síti Facebook připojeno více jak 1 milión českých uživatelů. Vyplývá to z údajů, které nabízí Facebook při cílení reklamy.

Je třeba si ale uvědomit, že toto číslo nevypovídá nic o skutečném počtu Čechů ve Facebooku. Záleží totiž na tom, jak pečlivě máte vyplněn svůj profil. A pak tu máme také virtuální osobnosti. Lidi, kteří mají na Facebooku hned několik svých identit. Suma sumárum na tak malou zemi a na to, že Facebook není služba místní, není to zas tak špatné.

Facebook považuji sice za nutnou součást internetové osobnosti. Není tomu však nutné věnovat zas až tolik času. A že Facebook je obřím žroutem času, na tom se schodnou skoro všichni jeho uživatelé.

Omlouvám se za trochu zavádějící nadpis. Na druhou stranu osobně jsem se do Facebooku připojil až nedávno. Takže třeba to je i pravda. ;-) A co vy? Považujete také Facebook za nepostradatelnou věc z pohledu virtuální internetové populace?

Výdaje poslanců volně dostupné na internetu

Nebojte se, tahle scifi na našem politickém písečku zatím nehrozí. Ve Velké Británii se však již stala skutečností. Výdaje 646 členů britského parlamentu jsou nyní na internetu volně dostupné veřejnosti a to i včetně tisíců účtenek ve formátu PDF.

Podle mě skvělí nápad. Pokud by se v nadcházejících volbách našla strana, která by měla ve svém programu něco podobného, jistě bych uvažoval nad tím, zda ji nepodpořit svým hlasem. Průhledné a veřejně dostupné výdaje našich poslanců by mohl být závanem svěžesti do naší jinak prohnile smrdící politické scény.

Zdroj: Emag.cz

Upalte piráty

Tak jako v dobách temna se pořádali hony na čarodějnice, tak v dobách internetu pořádáme hony na piráty digitálních super dálnic. Od soudu s pirate bay se to u soudu s piráty hold jen hemží. Na několik chvil tak lehce zapomenete na to, že jsme ve dvacátém století.

Asi nejvíce absurdní je případ Američanky Jammie Thomas-Rasset. Výsledkem prvního soudu v roce 2007 byla pokuta 220 000 dolarů za 20 nelegálně stáhnutých a šířených písniček. Američanka se samozřejmě odvolala. A výsledek odvolání? Ještě povedenější. Zaplatit 1,9 milionu dolarů! Žalující strana RIAA (sdružení amerického fonografického průmyslu) samozřejmě verdikt přivítala.

Ještě vám přirovnání k upalování čarodějnic přijde směšné.

Na druhou stranu nám možná svítá na lepší časy. Profesor práv na Harvardu Charles Nesson a právní zástupce Kiwi Camara se totiž chtějí do RIAA pustit. Třeba pak skončí stavění hranic.

neděle 21. června 2009

Výchova od jeslí

Nasycený trh osobních počítačů a notebooků volá po nových cílových skupinách. V poslední době se hodně notebooků staví na míru mladším generacím. Prioritou už nejsou jenom teenageři a hráči v období puberty, ale také děti v předškolním věku. Firmy jako je ASUS pak vydává například následující notebooky Disney Netpal.

Zajímavé je, že na notebooku od společnosti ASUS je vybaven speciálně upravený systém Windows XP. Že by Microsoft tušil, že výchova od jeslí je základem spokojeného uživatele? Doufám, že systém také obsahuje simulované záseky operačního systému a simulované automatické aktualizace spouštějící se několikrát denně. Děti by si pak později nemohli stěžovat na to, že jejich dětský počítač šlapal s menšími problémy než ten dospělácký.

Chápu sice potřebu vzdělávat naši mládež v počítačovém a internetové gramotnosti, ale stále mám pocit, že děti v předškolním věku by se měli více věnovat vybarvování omalovánek, hraní s hračkami a kreativním hrám ve světě reálném víc než ve světě virtuálním.

sobota 20. června 2009

Proroctví – Knowing

Na internetu jsem narazil na trailer k novému filmu Proroctví (Knowing). Jako příznivce scifi žánru si tenhle snímek určitě nenechám utéct. Navíc na následujících oficiálních stránkách filmu (http://www.knowing-themovie.com/) najdete i několik ukázek z jednotlivých katastrof. Jak už to tak bývá, budou to asi ty nejlepší záběry z celého filmu. Ale proč si to nevychutnat v kině s trochou popcornu. V českých kinech by se mohl tento snímek objevit už 30.07.2009 (zdroj ČSFD).

Mimochodem víte někdo o nějaké české „time capsule“?

Top ten programů zdarma, Top ten pro piráty

Na serveru Technet.cz vyšel Top 10 zdarma dostupných programů dle SourceForge.net. Nic neobvyklého. Normálně bych to jen přelétnul a šel dál. Ale tentokrát mě zarazila jedna zajímavá skutečnost. Mezi deseti nejúspěšnějšími programy je šest určeno ke stahování a sdílení souborů. Když si uvědomíte, že vlastně i FileZillu používají lidé k šíření souborů tentokrát přes FTP pak tu máme poměr dokonce 7/10. V toptenu tedy zbyly jen programy tři programy které slouží k něčemu užitečnějšímu (7-Zip, GIMP, Audacity).

Co to ve skutečnosti znamená? Jedno možné vysvětlení je, že vývojářům chybí invence k tvorbě software. Druhou možností je, že internet opravdu slouží jen a pouze k šíření porna :-) . Co vy nato, internetoví uživatelé?

Volte český RAP

Česká rapová scéna mě delší dobu ničím neoslovila. Možná to bude tím, že jsem se o ní dostatečně nezajímal. Možná to bude tím, že český RAP není dostatečně propagován v mediích. Nevím. Každopádně, minulí týden jsem dostal odkaz na následující videoklip.

V době mezi volbami mi přišel jako opravdu povedený a vtipný. Některé video pasáže jsou vynikajícím způsobem skloubené s textem.



Pokud máte někdo odkaz na nějaký textově zajímavý český rap, dejte prosím vědět. Je vidět, že v této oblasti se mám ještě co dohánět.

čtvrtek 18. června 2009

Mobily, které vám zachrání život

Apple si nechal patentovat to, že se jeho mobil nikdy nevybije úplně a vám to může zachránit život. Zdá se vám tohle tvrzení za jablko přitažené. Moc se nedivte a zkuste si přečíst následující článek. Myšlenka je to dobrá. Ale není to myšlenka nikterak nová. Podobné systémy se snaží výrobci mobilů už nějaký ten pátek prosadit.

Zajímavý je i tento další odkaz. Firma Motorola pro změnu počítá s jakousi sítí mobilních telefonů, která by dokonce mohla částečně nahradit i síť operátora.

Takže neleňte a taky vymyslete něco, co nás zachrání. :- )

Řekl jsem NE regulaci internetu!

I já jsem se připojil na serveru Facebook ke skupině ŘEKNI NE REGULACI INTERNETU!

středa 17. června 2009

Východ Země na Měsíci

Už jste o tom určitě někde četli. Sedíte v klidu na pokraji měsíčního kráteru a trocha písku okolo vás tančí ve slabém měsíčním vánku. Čekáte ještě minutku a nad obzorem se zjeví modrý drahokam, který postupně vpluje do černého lůna nekonečně tmavé oblohy.

Tak nějak to vypadá, když na Měsíci vychází Země. Nevěříte? Pokud vám nevadí nějaké to japonské slovo, pak se podívejte sami.



Mimochodem Na tohle video jsem narazil v článku "Měsíční princezna zanechala bohaté dědictví", který poměrně podrobně popisuje, co všechno přinesla světu japonská sonda Kaguya.

úterý 16. června 2009

Doll Face

Máte pocit, že v současnosti se televize stává modlou? Víme, kam až může závislost na televizi vést? Tak tohle všechno se mě honilo hlavou, když jsem poprvé viděl následující opravdu bravurně udělané video.

Posunujeme celou zeměkoulí

Zdá se vám to na dnešní dobu příliš nemožné? Tak si přečtěte následující článek "Jak vzdálit Zemi od Slunce". Mě to připadalo celkem jednoduché. Snad až na ty základní podmínky a přesnosti výpočtu. Když se tam seknou, bude to fičák :-) !

pondělí 15. června 2009

Nebezpečný internet

Tak jsem se konečně dostal k tomu, abych si shlédnul video "Seznam se bezpečně". Jak již z názvu pochopíte, jde o video, které bylo natočeno ve spolupráci se serverem seznam.cz. Ovšem co jsem nevěděl, že dalšími partnery byly Nadace naše dítě a Policie České republiky

Doporučuji shlédnout všem rodičům!

Doporučuji, aby tohle video dali rodiče shlédnout všem starším dětem!

Z prvních 30 minut tohoto videa jsem byl naprosto ŠOKOVÁN. Tohle je český internet?! Navíc následuje pro mne další naprosto šokující zpráva o tom, že v naší zemi jsou někteří úchylové prostě nepostižitelní! Tohle nechápu! Proč podobný lidi už nejsou dávno zavřený v léčebnách!

Pokud jste tohle video ještě neviděli, tak si to pusťte. Protože tohle je odvrácená strana internetu, kterou by měl každý znát.

Windows 7 bez internetu

Tak tuhle alternativu nabídla firma Microsoft Evropě pro novou distribuci Windows 7. Je to reakce na rozmlsanou Opera Software, která se cítí být v plné síle na koni s jménem Evropská komise. A to jí to ještě nevoní.

Celou tuhle maškarádu nemůžu (možná třeba i nechci) nějak pochopit. Operu jsem měl celkem rád, ale tohle chování mě připadá přehnané a účelové. Opera se prostě chtěla zviditelnit. A protože nemá čím, musí k tomu využít trochu upatlanější cesty.

Mimochodem pokud Opera vyhraje, já budu požadovat, aby v mém účetnictví byly dostupné i jiné moduly docházky než od výrobce přeinstalované!

Další podrobnosti a celé kauze i o Windows 7 najdete například v následujících odkazech: zive.cz; ceskenoviny.cz; ihned.cz

neděle 14. června 2009

Hacker poradcem USA

Všichni víme, že Amerika je země neuvěřitelných možností. A tak nechápu, proč se lidí diví, že nový poradce prezidenta Obamy na vnitřní bezpečnost počítačových systémů je bývalý hacker. Mě osobně to nepřijde nikterak zvláštní. S trochou nadsázky se dá přeci předpokládat, že tenhle hacker své práci rozumí. Vždyť dneska se už dá hacknout snad úplně všechno. Nedávná ruská kauza ohledně bankomatů je pro mne mnohem nepochopitelnější než právě tato volba Amerického prezidenta.

Doba je opravdu šílená, ale tohle rozhodnutí Obamovi schvaluji. A kdy se na internetu objeví zprávy o vybuchujících hacknutých ledničkách? Doufejme, že tahle doba je ještě hodně daleko od našich dveří.

Ať je to jak chce, ve spojitosti s tímto článkem se v mojí hlavě na chvíli objevilo známé rčení "Udělat kozla zahradníkem". Doufejme, že vláda USA nebude potřebovat lidi, co hlídají lidi, co hlídají USA.

PS(1- pro tajné služby): Spojení americký prezident a vybuchující lednička je čistě sarkastickým záměrem tohoto textu. Nejde o žádný kódovaný text ani podněcování k nekalé činnosti.

PS(2- pro ostatní): Pokud čtete následující text, můžete být od nynějška sledování některou z tajných vládních organizací, nebo některou tajnou službou.

Reakce na článek mediafax.cz

Facebook a Dlabaja

Musím uznat, že i na mě dolehla „chrochtací aféra“ Jiřího Dlabaji a tak nějak postupně jsem začal pokukovat po jeho blogu. Prostě a jednoduše občas si tam něco přečtu. Pokud jste neznáte jeho názor na Facebook doporučuji si přečíst jeho následující text … FACEBOOK...A K ČEMU?.

Předem upozorňuji, že JD je po chrochtačce mnohem opatrnější a nenajdete zde proto žádné vysloveně extrémní názory.

Evropa se vzpamatovala

Tak tímto konstatováním a zvoláním třikrát hurá, hurá, hurá, jsem přijal rozhodnutí Francouzské Ústavní rady, která dne 10.6.2009 zamítla hlavní bod kontroverzního zákona "třikrát a dost".

Jen připomínám, že šlo o zákon, který měl umožnit odpojit od internetu uživatele, kteří by si z něho nelegálně stahovali obsah chráněný autorskými právy. Navíc bez soudního rozhodnutí.

Osobně jsem to považoval za ústupek lidským právům a základním právům na svobodu vyjadřování. Ale mě ve Francii očividně neposlouchali! Museli si proto počkat, až jim to řekne Francouzská Ústavní Rada. S podivem také je, že s výtkou proti zákonu přišla opoziční Socialistická strana.

Zdroje: ceskenoviny.cz; zive.cz; cdr.cz;

sobota 13. června 2009

Všechny barvy světa

Tak až do této chvíle jsem byl přesvědčen, že růži sem už viděl. Našel jsem ji totiž v Googlu jako fotku. Ale po přečtení následujícího článku (Sharp vyvinul LCD displej schopný zobrazit téměř všechny viditelné barvy) jsem zjistil, že si budu muset kvůli růži koupit ještě nový monitor. Jinak jsem prej ochuzen o pravé podání barev :- ).

Pokud k tomu ale přistoupím trochu seriózněji, musím uznat, že z tohohle monitoru budou mít radost hlavně grafici a amatérští przniči fotografií. A pokud cena nebude extrémně příznivá, raději se půjdu na růži podívat do květinářství.

Budete z toho lézt po stropě

Pořekadlo LEZL JSEM Z TOHO PO STROPĚ, zná jistě skoro každý. Já ho poslední dobou hodně používám ve spojení řemeslníky, kteří pracují u mě doma.

Odteď to ale už říkat nebudu. Někdo by si mohl myslet, že spolupracuji s výzkumníky z Institutu Maxe Plancka ve Stuttgartu. Ti totiž vymysleli fólii, která by měla umožňovat lézt právě po hladkých stěnách a stropech. Pokud nevěříte, čtěte dál následující zajímavý článek.

Kouření mě nevoní

Trochu zklamaně, trochu naštvaně, tak jsem se cítil po přečtení několika krátkých zpráv na internetu a shlédnutí nějaké debaty na mé oblíbené ČT24. Na druhou stranu je nutno přiznat, že překvapený jsem taky nebyl.

Na proti-kuřáckých zákonech v České republice je vidět, jak nedospělá je naše demokracie. Nebo snad se hodí říct, jak vyspělá je u nás zkorumpovanost? Pardon, dnes se podobným aktivitám říká loby.

Ale je pravdou, že nový zákon se současným stavem nic neudělá a vše pojede ve starých kolejích. Komu to vyhovuje? Hlavně tabákovému průmyslu. Zatímco Evropa provádí experiment STOP kouření, my lišácky vyčkáváme, zda to půjde přežít.

Ale zpět k internetu. Mnohem lépe než já to pospal ve svém článku "Jsem liberál, a kdo je víc ... nasáklý cigaretovým kouřem?" jeden z mých oblíbených autorů.

pátek 12. června 2009

Jaký je váš soused (video)

Tak u následujícího videa jsem si chvilkami nebyl jistý, jestli se mám smát nebo nevěřícně kroutit hlavou. Nakonec jsem se smál. Ale představa, že máme v baráku takového šílence, není až zas tak nereálná a mě z ní běhá mráz po zádech.

Budoucnost domácích počítačů

I když na tohle téma nejdete na internetu jednu z největších hromad textu, osobně předpokládám, že je na toto téma je třeba mít trochu skeptičtější pohled. Většinou se odborníci předhánějí v co nejzajímavějších vizích, ale skutečnost bývá o dost méně pokroková.

Mě osobně se velice zamlouvá následující koncept ve stylu: Všechno v monitoru. Není to sice nic převratného, ale na každém kroku se s tím bohužel taky nesetkáváme. Rozhodně to dnes nepatří mezi běžně používaná PC. Takže pokud nebudou do pěti let všude jen notebooky, pak se dá předpokládat, že se například v kancelářích a v domácnostech se tímto konceptem budeme setkávat mnohem častěji než doposud. Následujícího 25,5“ krasavce přináší firma TriGem z USA. Tohle si ho dokážu představit na mém domácím stole :-).

Znáte svoji banku?

Následující článek o ČSOB není už nejčerstvější (únor 2009), ale mě osobně vyrazil dech. O bezpečnosti na internetu se sice mluví, ale zatím z toho nebyl žádný velký poprask. Ani bezpečnost dokumentů našich bank není v médiích propírána každý den a tak se asi o tuto bezpečnost ani nikdo moc nezajímá.

PS: Pro pomaleji myslící spoluobčany přikládám informaci, že článek je ve Slovenském jazyce a proto při jeho čtení můžete narazit i na slova, která vám budou připadat jako cizí.

čtvrtek 11. června 2009

Auta a sexy modelky v akci

Dneska jsem potřeboval zaparkovat svoje auto v jednom poměrně úzkém místě. Parkování pozadu není věc, kterou dělám denně a tak mě musí ten pán v červeném kombíku odpustit trochu toho zdržování. Určitě tu situaci znáte. Najedete si a ono to nevyjde. Za vámi už stojí dvě auta. Tak si najedete ještě jednou. A ono to zase nevyjde. To už tam stojí auta čtyři. Pak to zkusíte ještě tak dvakrát a pak už to jedete radši někam jinam.

A tak jsem si vzpomněl i na tohle video.

Proč nechodit k volbám?

Jak jste si jistě všimli, já u voleb byl. Ale pro ty ostatní, je tu velmi zajímavý článek, který se snaží opodstatnit proč k volbám nechodit. Respektive mě vysvětlil, proč k volbám chodím. Takže pokud na to máte žaludek, přečtěte si následující zajímavý text.

Škoda, že taky nerozebírá problém poslední doby, totiž oblíbenou volební průpovídku, že není koho volit.

středa 10. června 2009

Promovideo od Adobe

K následujícímu videu snad není co dodat. Snad jen přání aby takových videí bylo víc.
A k čemu že taková videa jsou? Osobně v nich nacházím inspiraci a objevování nových možností i nových pohledů na svět. Ale o tom snad někdy příště.


Cisma's "Le Sens Propre" from Cisma on Vimeo.

Zdroj: www.pooh.cz

Matrix a jeho pokračování

Líbil se vám film Matrix? Líbila se vám myšlenka tohoto populárního scifi filmu? Pak se zkuste prolouskat následující úryvkem z knihy Kosmický jackpot, kterou napsal Paul Davies.

Upozorňuji, že jde místy o dost tuhé čtení předpokládající používání mozku.

úterý 9. června 2009

Star Wars The Old Republic

Další video od BioWare je spojeno s onlinovkou Star Wars The Old Republic. Tuhle MMORPG jsem ještě nevyzkoušel, ale musím uznat, že video je to skvělé.

pondělí 8. června 2009

Microsoft Natal

Wii přineslo díky svým pohybovým senzorům revoluci do ovládání herních konzolí. A s čím přijde Microsoft? Na E3 Microsoft prezentoval svoji vizi pohybového ovladače budoucnosti pro svoje konzole. A podle prvních ohlasů je na co se těšit. Jak si to Microsoft představuje tuhle budoucnost, se můžete podívat i vy v následujícím videu.

PS: Vypadá to skvěle, ale asi se blíží čas, kdy se začneme bát o svoje soukromí už i u televize.

Poletí vaše jméno na Mars?

Pokud chcete aby jednou marťané našli vaše jméno, stačí navštívit následující stránky a zadat ho tam. Pokud tak uděláte, vaše jméno bude přidáno do seznamu více jak 166tisíc dalších jmen a v roce 2011 bude nahráno na čip, který poletí na Mars. K datu 7.6.2009 (9:55) bylo na stránkách Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) v programu Send Your Name to Mars registrováno i 940 jmen z České republiky.

Zdroj: digiweb.ihned.cz

neděle 7. června 2009

Holky na Computexu 2009

Tak na tohle nás chlapy užije. Přehled těch nejzajímavějších hostesek z výstav, to je ta správná zábava pro všechny ajťáky. Prodejci už konečně snad pochopili, jaký typ návštěvníků na tyhle výstavy hlavně chodí a co tam chtějí všechny ty geekové vidět. Chceme vidět pěkný holky a hitech hračky. Ucelenou galerii hostesek z Computexu 2009 hledejte zde.

Veřejný dluh České republiky

Máte dost naspořeno? Tak si připravte na každou hlavu ve vaší rodině více jak 100tisíc a hurá splatit náš dluh. Ale běžte co nejrychleji. Podle stránky verejnydluh.cz totiž za každou sekundu se zvětší náš dluh o 5 705 Kč.

Stránky www.verejnydluh.cz děsivým způsobem ukazují jak na tom náš veřejný dluh je. Jejich autor je občas seřizuje podle reálných zveřejněných hodnot.

Taky je vám z toho tak nějak divně u žaludku?

Volby 2009

Byl jsem tam. Poloprázdná školní místnost, bohatě zdobená dětskými výkresy ve mně vzbuzovala vzpomínky na moje první školní roky. Nechat prohlédnou občanku, vložit volební lístek do obálky a šup sním do urny. Teď už jen doufám, že bude započítán.

Po odchodu z volební místnosti jsem skoro nikoho nepotkal. Slabá účast prostě byla vidět. Přitom jednou bude možná EU rozhodovat o našich osudech víc než naši politici (víc než bychom si přáli). Snad do té doby se lidi vzpamatují.

Volby 2009 - Výsledky - Proč?
Výsledky voleb budou známy až v pondělí 8.6.2009. Proč?! Protože EU není schopná udělat jednotný volební zákon. Protože v EU nejsou schopni zorganizovat volby na dva konkrétní dny. Protože v EU se bojí ovlivňování voličů. Protože EU nás opět omezuje!

Vzkaz pro všechny, kteří nebyli u voleb: Právě jste se dobrovolně zbavili jednoho z výsadních práv svobodných lidí. Jakých svobod se vzdáte příště?

Samsung S8300 Ultra TOUCH

Tento kovový krasavec je nově v nabídce Vodafone. Kromě 8M fotoaparátu nabídne i nové uživatelské prostředí TouchWiz pod vlastním OS
Samsungu. Škoda že nemá WIFI a GPS modul. Byl by jinak skoro dokonalým kandidátem na můj příští mobil. Jinak se mně hodně líbí. Asi si ho půjdu do místní prodejny prohlédnout.

Zdroj: vodafone.cz

sobota 6. června 2009

Český trailer k Dragon Age Origins

Příznivci klasické RPG z dílen legendárního Bioware se mohou těšit i na českou verzi Dragon Age Origins. Tuto informaci jsem našel na serveru ddworld.cz. Jako příznivce starého dobrého Never Winter Nights se samozřejmě maximálně těším. Pokud jste ještě neviděli žádný trailer, pak si můžete nyní vychutnat ten s českými titulky.

Česká věda na odpis

Ohledně "dokonalé" reformy výzkumu a vývoje "dokonalé" vlády "dokonalého" Topolánka si můžete přečíst na mnoha místech. Přímo se mě tento problém sice netýká, ale neudržím se neříci svůj názor.
Celá dokonalá reforma mě postupně připadá jako dokonalý plán jak zlikvidovat poslední hnízdo případných vědců a výzkumníků. Navíc naprosto vlesdoprdelně přijat jiný systém financování tohoto odvětví a odhodit jakoukoli minulost o kterou se naši předci snažili.

Zatímco většina států chápe potřebu investovat do vědy a výzkumu my jako imbecilní národ chceme postupně zničit naši nejvýkonnější výzkumnou instituci.

Snad se někomu rozsvítí a nakonec to dopadne jinak.

Jednu ze zajímavých diskuzí můžete najít třeba pod následujícím blog-postem.

Pokroková Čína

Opravdu považuji Čínu a její funkcionáře za pokrokové, protože přitvrdit při cenzuře až tak dokonale, že blokujete Twitter, Flicker, Blogger, YouTube a dokonce i HotMail to musí vymyslet někdo kdo není vůbec pozadu. Bohužel tahle blokace není v současné převážně demokratické společnosti moc IN.

Blokace internetu se však v různých podobách podsouvá i v evropských zemích. Dejme si proto bacha, abychom nedopadly stejně jako blogeři v Číně.

Text vznikl jako "mozková vlna" za článkem Čína začala cenzurovat internet ve velkém

Nebezpečné hračky s Číny

Česká obchodní inspekce (ČOI) našla další čínské hračky, které mohou být nebezpečné. Tentokrát jde o magnetickou skládačku WITKA, č. v. 1268 S. Jde o skládačku z magnetických dílů, která se veze na oblibě švýcarského herního hitu GEOMAG. U skládačky WITKA však hrozí, že pokud si dítě vloží nějakou část do úst, zadusí se nebo může mít závažné zdravotní komplikace.

Myslím, že většinu z dnešních rodičů to nikterak nepřekvapí. Výrobky z Číny v mnoha případech nikterak neoslní svým dílenským zpracováním ani ochrannými prvky. U nás se prodávají hlavně díky své neuvěřitelně nízké ceně. Bohužel pokud chcete pořídit nějakou lepší hračku, ani vysoká cena není vždy zárukou, že na zadní straně nenaleznete nápis MADE IN CHINA.

A co s tím naděláme? Nic! Zkuste kupovat kvalitnější hračky a nepodléhejte náhlým cenovým akcím. Dejte na doporučení vašich známých. A navštivte sem tam občas nějakou tu výstavu hraček, kde si můžete hračky sami vyzkoušet. Věřte, že hračky na jedno použití našim dětem nesvědčí.

Zdroj : Nebezpečná skládačka pro děti

pátek 5. června 2009

Seznam jaderných míst USA

6.5.2009 se na internet dostal obsáhlá dokument obsahující mimo jiné místa, informace o zabezpečení a další podrobnosti všech státních i soukromých jaderných zařízeních USA. Na internetu ihned dostaly nálepku „Cestovní mapa pro teroristy“. A jak se to celé vyvíjí dál? Vláda USA uklidňuje své občany, že vlastně o nic nešlo.

Mluvčí amerického úřadu pro jadernou bezpečnost Damien LaVera všechny ujistil, že nebylo zveřejněno nic, co by mohlo ohrozit národní bezpečnost.
Ředitel vládního plánu na utajování citlivých informací Steven Aftergood ujistil širokou veřejnost, že zveřejněním dokumentu nedošlo k žádnému poškození státních zájmů.

Pokud by to byla pravda, tak proč ten dokument zase nezveřejní? Vždyť tam nebylo nic důležitého! Přiznání chyby se hold v této oblasti nenosí. My ostatní se můžeme jen těšit na zametací manévry.


Jak je tedy možné že se stane něco podobné vyspělému státu jako je USA? Možnosti jsou dvě:


  1. Mají tam v důležitých funkcích stejné „imbecily“ jako u nás.
  2. Chtěli tento seznam zveřejnit. A to už zavání nějakou super-konspirační teorií.

Těším se až bod 2. někdo rozvede.


PS: Upozorňuji všechny, kteří si čtou tento článek, že pokud vás do této doby vláda USA nikterak nesledovala, může se tak po návštěvě tohoto článku stát :-)


Zdroj: ceskenoviny.cz


čtvrtek 4. června 2009

Není BING jako BING

O novém internetovém šmírovači firmy Microsoft jsem už psal. Z mého pohledu nic nového, ale můj první pohled byl jen z pohledu zaostalého čecha. To že jsem zaostalí čech, jsem se dozvěděl až z následujícího textu Daniela Dočekala. Takže pokud chcete zjistit, co ještě nový BING bude umět, přepněte si v pravém horním rohu stránky BING.COM ze zaostalé České republiky na ignorantské United States.

Amíci zase jednou nechápou, že i jinde ve světě jsou lidi, co umí číst, psát a někteří umí i používat počítač.

PS: Ještě že máme jiné chytré čechy kteří umí psát :-). Díky
DD.

středa 3. června 2009

Vyčerpaná Susan Boyle

Pokud jste sledovali soutěže Britain's Got Talent, zajisté jste sledovali i osud talentu Susan Boyle. Čtyřiceti-osmyletá Susan ze Skotska zažila ve světle reflektorů téměř dokonalý pohádkový příběh. O tom, že jsme v realitě, se bohužel přesvědčila až ve finále. Druhá příčka není ostuda, ale je celosvětovým zklamáním. Hodl drsná realita zase jednou překonala happyend známý z telenovel.

Je tedy překvapením že po finálovém večeru Susan Boyle zkolabovala? Ne, není! Osobně se divým, že celý ten tlak nejen finálového večera vydržela. I když nikdo nevíme, co se jí mohlo honit hlavou po celou dobu soutěže. Jak bude pokračovat její kariéra, sleduje skoro celý svět. Přidejte se na chvíli k jejím obdivovatelům a shlédněte její finálové vystoupení.


úterý 2. června 2009

Bing a Bong od Microsoftu

Všichni určitě už slyšeli o novém vyhledávači BING od Microsoftu. Projekt, který by měl být důstojným nástupcem tolik opomíjeného a Microsoftem piplaného vyhledávače Live Search, se teprve rozjíždí. Někteří analytici (hlavy pomazané) však už dnes pějí chválu na nový výtvor z dílen giganta na sny. Bodeď by Ne! Mít za zády Microsoft je něco jako mít na krku prachatou opici, se kterou snadno opijete. Protože jsem v tomto směru spíš skeptik, nebudu skrývat svůj názor, že BING zatím nic extra nepředvedl, a pokud Microsoft nezačne se svými zkornatěnými Live službami něco dělat, ani se nic nestane.

Ale třeba se mýlím a třeba se začnou nějaké věci okolo internetu v Microsoftu také hýbat. Pokud to budou desky základní, mohlo by to být i nějaké to menší zemětřesení.

Pokud máte pocit, že český internet zůstane novou BING technologií zase nějakou dobu nezasažen, věřte, že se hluboce mýlíte. Služby nového BINGu bude využívat nejpoužívanější český vyhledávač SEZNAM.

Mimochodem víte, že Bing a Bong jsou známé hlavně dětem ze seriálu Tiny Planets. Pokud čerpal Microsoft inspiraci právě zde, můžeme se v nejbližší době těšit na nějakého toho většího BONGa, který na rozdíl od svého malého bratra Binga trochu víc používá mozek.

Anděl s jménem Xindl X

Rychlé a provokativní texty najdete na albu pražského písničkáře a rapera Ondřeje Ládka. Ten od roku 2007 používá pseudonym Xindl X. Pokud jste ještě neslyšeli jeho hitovku Anděl, pusťte si rádio Evropa 2 a sledujte hitparádu T-music chart. Tam už se drží tenhle provokativní český song šest týdnů a v současnosti je dokonce na druhém místě. To je na českou písničku opravdu super výkon. A přitom to není nikterak nová písnička. Na poli českých krákoraček se objevila už v roce 2007.

Obvykle nejsem příznivce českých písniček, ale po poslechu dalších jeho kousků musím uznat, že je co poslouchat. Předpokládám, že sexuálně provokativní texty se budou líbit hlavně naší omladině. Na druhou stranu s trochou nadsázky se zasměje skoro každý.

Všem, co nepohrdnou zajímavým obsahem, doporučuji zaskočit na server bandzone.cz a podrobně prostudovat profil písničkáře Xindl X. Můžete si zde poslechnou i další jeho songy. Najdete zde kromě zmiňovaného Anděla i Morální sex, Mimo mísu, Cool v plotě, Chemie, Styky a Dysgrafika.

Anděl má i celkem povedený klip. Ten samozřejmě najdete i na populární video-trubce (YouTube.com - Xindl X - Anděl. Pokud se vám dámy v klipu zdají povědomé, není na tom nic divného. Dejte si jeden díl Comebacku a budete hned vědět odkud vítr fouká.


Další nalezené odkazy na Xindl X:
Neoficiální stránka písničkáře a kytaristy Xindl X
Ondrej Ladek - PAC A PUSU
Xindl X - MAMUT
Xindl X - Styky
Xindl X - Mimo mísu

pondělí 1. června 2009

Vítejte na mém novém blogu

Bloger a internetový nadšenec B.L.
Vás vítá na svém novém blogu. Řekněme si na rovinu. Blogů
máme na české straně Schengenského prostoru celkem
nespočítatelně. A tak bude jen otázkou času zda se i tenhle nový
"osobní blog" prosadí.


A co bude náplní tohoto blogerského
prostoru? Nečekejte žádné specializované zaměření. Najdete
zde hlavně komentované odkazy na zajímavosti z internetu, sem tam
nějakou mini-recenzi filmu, knížky něbo časopisu a můžete se
také těšit na několik komentářů k současnému dění na
politické scéně.


Hlavní náplní tohoto blogu však
bude zábava. Doufám tedy, že se budete bavit stejně jako já a
že se sem budete rádi vracet. Nepohrdnu ani vašimi komentáři a
případnou korekcí mých textů.


Je první červen a já B.L. začínám.