středa 11. srpna 2010

Krásní lidé

Nevěděl jsem, že existuje Sdružení pro krásné lidi. A už vůbec jsem netušil, že jde o jistý druh VIP klubu. A představte si, že tihle super krásní a super dokonalí lidí otevírají svoji sperma banku. Už vidím ty zástupy maminek, kteří si běží vyzvednout sperma svého nad-samce.

Ale pozor! Až jich bude víc, až všichni budou krásní, možná už bude pro nás „normální“ pozdě. Čichám za tím nějakou levotu a jistý druh nebezpečí. Že by budoucí čistá krásná rasa?

Reakce na článek: ona.idnes.cz

úterý 10. srpna 2010

Povodně: Vodnická daň

V našem státě se objevují povodně skoro každý rok. Skoro každý rok tu mámě nějaké to sucho a skoro každý rok tu máme nějaké požáry. Škody vzniklé přírodními katastrofami tu prostě byly, jsou a budou. To si toho naše vládnoucí garnitura ještě nestihla všimnout? Normální vlády si jsou vědomy toho, že podobné situace mohou nastat. Proto si pro podobné situace vytváří dostatečné rezervy již z daní, které mají k dispozici.

Návrh ministra financí Kalouska mně přijde jako návrh hodně vyčůraného chlapečka. Ten bude tvrdit svým rodičům, že kapesné přeci neslouží na nákup lízátek v případě, že si rozbije koleno. Na tyto případy je potřeba od rodičů vytvořit ještě jedno prasátko kam budou rodiče přispívat 100kč měsíčně. Jako záruku výjimečnosti tohoto prasátka se pak rozhodne vázat tyto peníze pouze na věci přímo související s možností fyzických úrazů. V budoucnu se tedy může stát, že peníze padnou třeba i na nákup pěkně cool chráničů.

Co byste s takovýmto chlapcem udělali? Já bych ho poslal do-prdele.

Osobně jsem proti zavedení daně na povodně. Problém není v penězích. I letos jsem přispěl na povodně víc než je oněch 1200kč které vláda plánuje od nás vybrat. Problém je v nesystémovosti hospodaření naší vlády. Žádné rezervy, podivné praktiky obcí a krajů, utrácení peněz honem tam kde nějaké jsou a podobná kašpárkovská vystoupení.

Dalším problémem je i ona speciálnost chystané daně. Dnes máme daň na povodně. Zítra další daň na sucho a příští rok daně na dlouhou zimu. Nezlobte se, ale to se mně moc nelíbí.

A nakonec ještě jeden důvod proč bych podobné daně vůbec nezaváděl. Osobně totiž nevěřím tomu, že vláda, stát nebo jiná polo-státní organizace dokáže bez korupce podobný „daňový fond“ spravovat.

Chápu, že vláda nemá na povodně peníze. Chápu, že stokoruna některé z nás nezabije. Co ale už nechápu je, že někteří za stokorunou vidí jen cigára a chlast. Že naši politici nevidí, proč tu peníze nejsou. Protože byly volby. Protože se vyplácí milióny lidem, co dělat nechtějí. A hlavně protože lidé nemají práci. Probrat by jsme se měli i my občané. Normálním lidem by už přeci mohlo dojít, že kde nic není, tam se špatně rozdává.

čtvrtek 5. srpna 2010

Recenze - Počátek (Inception)

Nakopat svoji zadnici do kyna, byl opět pro mne celkem problém. Entokrát to trvalo dokonce hned několik měsíců. Nakonec tím správným lákadlem se pro mě stal film Počátek (Inception). Na internetu se na něj nese jen chvála a tak jsem neodolal reklamě a šel se na to podívat.

Abych řekl pravdu, jsem člověk od přírody nespokojený a tak jsem si z tohohle filmu tak nějak neucvrkl jako ostatní. Filmu trochu chybí kořeny. Něco co by vám blíže přiblížilo ostatní důležité osoby filmu (kromě hlavního hrdiny). Kromě důvodů pana Cobba (Leonardo DiCaprio) a pana Saito (Ken Watanabe) netušíte, co ostatní nutí tyhle věci dělat.

Škoda je i zahozené role architekty Ariadne (Ellen Page). Až příliš mladá a super inteligentní vysokoškolačka se ve scénáři chová jako slon v porcelánu. Nic naplat. V Americe je asi tenhle model vysokoškoláka-všeuměla prostě normální.

Leonardo DiCaprio podává v hlavní roli celkem slušný výkon. Na druhou stranu podobný výkon by podali i jiní herci. Leoparda bohužel pořád vidím, jak stojí na přídi Titaniku a věřte, tohle mně ho zhnusilo na hodně dlouho.

Pro ty co se na film teprve chystají jedno malé upozornění. Je pravda, že pokud jste zvyklí na to, že si v kině trochu pospíte, tak na to rovnou zapomeňte. Není to se sledováním dějových linií zas až tak náročné, ale pozor se vyplatí dávat. Vhodné je i dojít se před filmem vyprázdnit. Pokud odejdete v nepravou chvíli, je možné že se v dějové linii výrazně ztratíte.

Film je dobrý. Jeho hlavní síla je v jeho novém pohledu na realitu. Pokud váš mozek dovolí přijmout principy popisované ve filmu, dokáže tenhle nad tímto filmem přemýšlet i po zatažení opony. A to je na filmu nejlepší. Dovolím si proto tomuto snímku dát hodnocení 85%. Všem, kteří ho ještě neviděli a nebojí se scifi ani používání vlastního mozku, ho mohu jen doporučit. Nový Matrix zde ale prozatím nehledejme.

středa 4. srpna 2010

Nechci slevu zadarmo

Článek na serveru aktuálně.cz, který točící okolo peněz které utratili naše politické
strany za volební kampaně, jsem nejprve přešel jen očima. To jsem ale ještě netušil že se v tomhle případu půjde o zcela jiný pohled na věc. Nejde totiž ani o to kolik strany za svoji kampaň zaplatili, ale spíš o to kolik by člověk zaplatit kdyby chtěl sám využít takových to služeb. Každému je jasné, že když objednáváte ve velkém, dostanete nějakou tu slevu. Ale některé slevy mohou být až příliš podivné. Copak asi za ně budou muset ony strany zaplatit?


úterý 3. srpna 2010

Záloha na skleněnky

Snížení výkupní ceny lahví ze 3Kč na 1Kč považuji ze svého pohledu za další hřebíček do rakve skleněných lahví a další krok našeho státu od lásky k vlastní zemi blíž ke konzumnímu způsobu života. Je pravda, že osobně jsem v poslední době kromě piva koupil ve skleněné lahvi snad už jen nějaký ten lepší džus. Navíc na tenhle typ lahví samozřejmě žádná záloha není. Na druhou stranu nechápu, proč lidé stále naříkají nad tím, jak naše životní prostředí chátrá pod tíhou plastových obalů, a přesto nikdo tahat vratné lahve nechce. Ale nehledejme v tomhle galimatyáši nějakou speciální věc. Za vším jsou prostě peníze a lenost. Jo a lenost je jen nedostatečná motivace penězi : - ) .

Poslední dobou jsem se však několikrát pozastavil nad otázkou, proč stát raději investuje do ekologické výchovy mladších generací a nepůsobí radši na původce problému? Jinak řečeno: Proč mám třídit odpad já, když už výrobce může být tlačen k tomu, aby vyráběl z takových materiálů, které nebudou přírodu tolik zatěžovat. Příkladem budiž i vratné lahve. Pokud máte v lahvi vázané nějaké peníze, snažíte se tyto peníze dostat zpět a lahve vrátíte. Jenže z pohledu státu je pravděpodobně jednoduší a možná i méně nákladné vymýt mozek nastávající generaci ekologickou výchovou. Neříkám, že ekologická výchova je špatná. Říkám, že stávající jednosměrný pohled na věc je omezeným pohledem na danou problematiku.

Co tedy česká republika (a možná i celý svět) potřebuje? Potřebujeme nový typ lahve. Lehká, univerzální, pevná, uzavíratelná a vratná láhev. Taková, která by nahradila stávající skleněné lahve. A pozor! Dovolím si podotknout, že nikdo nepotřebuje, aby takováto nová láhev musela být nutně znova ze skla.


Reakce na články serverů: aktualne.cz , idnes.cz

pondělí 2. srpna 2010

Slušní Rómové

Nebude tomu věřit, ale jednou jsem potkal slušné Rómy.

Šel jsem večer temnou postraní uličkou, když za rohem jsem narazil na partičku slušných Rómu. Pozdravili mně a slušně se mě zeptali, zda mám nějaké cigarety. Nekouřím, takže jsem byl s odpovědí rychle hotov. Následně mě ještě jeden z nich ukázal jeho nový nůž (Asi se chtěl pochlubit jeho krásně vyleštěnou čepelí) a slušně mně požádal, zda by si mohl zatelefonovat z mého mobilu. Že prý ten jeho mu přestal fungovat. Rád pomůžu druhému v nouzi, a proto jsem mu ten svůj s radostí půjčil. Měl z toho takovou radost, že to hned běžel říct dalším kamarádům někde v postranní uličce. Ostatní se semnou příjemně rozloučili a došlo i na chlapácké poklepání po zádech a ramenou. Jen ty kopance do žeber byly pro mne novým prvkem v přátelském loučení. Nic naplat. Jiný svět, jiný mrav.


Tímto ironickým textem jsem si dovolil zavzpomínat na moje první vážnější zranění žeber, které se v tomto bouřkovém období občas samo připomíná.

Odkrytá jména českých agentů

Kauzu okolo odkrytých jmen agentů české vojenské rozvědky lze komentovat snad jen několika sprostými slovy. Ano! Ve Vojenské Zpravodajské složce pracují jen naprosto zezelenalé vymydlené mozky. Předat jména aktivních agentů může snad jen člověk, který neví, co dělá. Typoval bych na blonďatou sekretářku s velkým poprsím a malým mozkem (Chytré dámy prominou).

Na druhou stranu je možné, že únik jmen může být záměrný. Třeba existuje někdo, kdo zveřejněním jmen chce vojenskou rozvědku záměrně poškodit. Pokud se dostatečně díváte na špionážní filmy, napadne vás i několik dalším možností k čemu podobný únik může sloužit. Třeba se tímto způsobem dají odhalit dvojití agenti. Ale to už je opravdu hodně velká nepříliš pravděpodobná konspirace.

Pravdu o tom Jak a Proč se tahle kauza odehrála, se pravděpodobně my běžní občasné stejně nikdy nedovíme. Na druhou stranu jde o velmi trapnou situaci. Nedělá dobré jméno ani České republice ani naší Vojenské rozvědce. Myslím že do našich tajných služeb se nyní hned tak někdo naverbovat nedá.

Reakce na článek: Stát nedopatřením odkryl jména svých špionů, zveřejnil je na internetu